Vakuumugnar – en fantastisk produkt

Man brukar definiera vakuumugnar som någon typ av ugn där produkten i själva ugnen alltid är omgiven av vakuum under själva bearbetningen när det sker. När det kommer till vakuumugnar så kan man säga att när det sker luft frånvaro eller andra typer av gaser så brukar dessa förhindra den så kallade värmeförlusten som kommer från produkten via konvektionen. Själva källan brukar alltid tas bort till en metod som kallas kontaminering. När det sker så kan man säga att det hela gör det möjligt för att ugnen ska kunna värma materialet (oftast metaller räknas här) till enormt höga temperaturer. Och utifrån detta kan man säga att processer kan utföras i form av bland annat lödning, värmebehandling som får en hög konsistens samt kontamineringen som är låg.

Oftast när man gör detta och det sker en uppvärmning av metaller med den höga temperaturen så kan det snabbt bildas oxidation, vilket många inte vill ha. Därför kan vakuumugnar se till att all syre avlägsnas samt att det som nämndes innan inte kan ske på något sätt.

Den allra vanligaste användningen av vakuumugnar är när man ska göra värmebehandlingar av bland annat stållegeringar. Därför kan man säga att den allmänna värmebehandlingsmetoden ser till att både involvera anlöpning samt härdning och ser till att stålet som man använder blir omedelbart starkt samt segt genom hela den processen som metallen får gå igenom. När man talar om härdning i det hela så upphettas stålet till en temperatur, och därefter kyls det av väldigt snabbt.